Condens op de ramen

Alles met betrekking tot het interieur van je PHEV
Plaats reactie
Man
Forumlid
Berichten: 783
Lid geworden op: 19 apr 2013, 23:40
Contacteer:

Condens op de ramen

Bericht door Man » 28 dec 2013, 21:27

Nu ik in Oostenrijk zit heb ik meer last van vocht in de auto. Ik merk dat de kachel in zijn algemeen niet goed in te stellen is om alle ramen goed condens vrij te maken . Met name bij de zijruiten en dan voornamelijk achter is het probleem (groot) aanwezig. Ik mis bijvoorbeeld een stand van luchtstroom naar voor- en zijruit(en) ( terwijl ik dit schrijf vraag ik mij af of deze stand op andere auto's wel zit)
Ik kan mij bijvoorbeeld herinneren dat in mijn vorige auto de luchtstroom van de zijruiten ook via de onderzijde vandaan kwam.
Ik gebruik in alle omstandigheden mijn airco ( zet ik aan bij de aankoop van de auto en deze gaat daarna nooit meer uit) met name om juist vocht te onttrekken.
Iemand ook ervaring of juist tips om dit beter onder controle te krijgen ?

Gr Onno

Rodge

Re: Condens op de ramen

Bericht door Rodge » 28 dec 2013, 22:01

Ik denk dat iedereen, ongeacht de auto, hetzelfde probleem heeft bij deze temperaturen, zeg tussen de -4 en + 8 graden. Zal in Oostenrijk wel ongeveer hetzelfde zijn nu :?: Je zal zien dat als het echt gaat vriezen, of weer warmer wordt, het probleem een stuk minder zal zijn. Ik kwam dit tegen op een ander forum (via een airco specialist website)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Waarom beslaan mijn ruiten? Hoe kan ik dat voorkomen?

Twee oplossingen:

1. Het beslaan van ruiten wordt simpelweg veroorzaakt door vocht uit de lucht dat op de ruiten condenseert. Bovendien is na een (lange) rit de verdamper, achter het dashboard, van binnen ijskoud. Dit trekt vocht uit de auto aan. Als u rijdt, is dit geen probleem, want dan wordt het vocht wel naar buiten afgevoerd. Het is anders, als u de auto wegzet en meteen daarvoor nog de airco volop hebt gebruikt. Het vocht zet zich dan in de lamellen van de verdamper en als u de auto de volgende keer weer gaat gebruiken, is dit vocht meestal nog niet weg. Ons advies: Enkele minuten voor u gaat stoppen de airco uitzetten en de aanjager aanlaten.

2. Naast dit tijdig uitzetten na een lange rit is het gericht gebruiken van de airconditioning een goede oplossing.
In het natte, koude jaargetijde is de lucht over het algemeen vochtig. En door kleding, natte schoenen en jassen brengen wij steeds opnieuw vocht in het interieur van het voertuig. Dit wordt nog eens versterkt door de menselijke adem. En vergeet ook de vloermatten niet! Hier vindt u vaak een behoorlijke plas water die het beslaan van ruiten in de hand werkt. De airconditioninginstallatie droogt de lucht in het interieur en op die manier worden ook de ruiten snel ontwasemd. Dit proces verloopt nog sneller wanneer in aanvang de 'recirculatie' stand wordt gekozen.

Hiervoor hoeven slechts een paar kleine stappen te worden uitgevoerd:
- Airconditioning inschakelen.
- Luchtstroom uitsluitend op de voorruit richten.
- Op de recirculatietoets (indien aanwezig) drukken.
- Ventilator en verwarming op de hoogste stand instellen.

(Schakel de recirculatie na korte tijd uit en stel de ventilatorschakelaar in op de middelste stand.)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ik moet het zelf ook nog proberen, was eigenlijk ook op zoek naar een oplossing ;)

Man
Forumlid
Berichten: 783
Lid geworden op: 19 apr 2013, 23:40
Contacteer:

Re: Condens op de ramen

Bericht door Man » 28 dec 2013, 22:06

Top, dank voor je info.
Ik moet wel eerlijk bekennen dat het uitzetten van de airco voor het uitstappen door mij nooit wordt toegepast ( had er idd al vaker over gehoord)

Rodge

Re: Condens op de ramen

Bericht door Rodge » 28 dec 2013, 22:21

Graag gedaan :) Doe het zelf ook nooit, of beter gezegd, deed het nooit. In deze auto zijn de spelregels net iets anders ;)

veenink

Re: Condens op de ramen

Bericht door veenink » 29 dec 2013, 13:13

ben benieuwd naar de resultaten! gaan in februari op wintersport.
Andere vraag: Heb je al je skimateriaal mee kunnen nemen? Wij zijn overgestapt van een Ford Galaxy naar de Outlander en hebben nu minder ruimte om alle spullen mee te kunnen nemen.
Heb je een skikoffer op het dak en zo ja: beviel deze?
hoor het graag!
groet,
Anrie Veenink

Man
Forumlid
Berichten: 783
Lid geworden op: 19 apr 2013, 23:40
Contacteer:

Re: Condens op de ramen

Bericht door Man » 29 dec 2013, 14:35

@veenink,
Kijk maar even naar de foto's die ik onder de topic " wintersport" heb geplaatst. Zal er direct nog een paar opzetten. Sneeuwt al de hele dag.
Ik neem wel eigen skischoenen mee maar ski's huur ik altijd.
De skikoffer bevalt uitstekend. De kofferruimte is helemaal voor de hond :D dus daar heb ik geen ruimte over. Heb daar overigens wel een koffer op z'n kant kunnen zetten en vastgezet met een spin en rechts in de ruimte liggen de sneeuwkettingen. Verder zit alles in de dakkoffer. Alle kleding pak ik in vuilniszakken dus blijft lekker plat en is goed te verspreiden in de dakkoffer.

Gebruikersavatar
Marcs
Forumlid
Berichten: 230
Lid geworden op: 17 okt 2013, 13:42

Re: Condens op de ramen

Bericht door Marcs » 07 nov 2014, 09:05

Het is vochtig en dat is te merken :evil:
LB

Hansjebrinkers
Forumlid
Berichten: 1595
Lid geworden op: 20 sep 2013, 18:57
Locatie: Omgeving Groningen

Re: Condens op de ramen

Bericht door Hansjebrinkers » 07 nov 2014, 18:31

Indien aanwezig 10 minuten voor vertrek de ontwaseming vanuit de app aanzetten helpt veel.
3,5 ltr/100 km + (50% zonne-) stroom
Freelance Veiligheidskundige en Milieukundige, druk bezig met het minimaliseren van z'n footprint. 1x outlander phev, 6.120 Wp Solar Frontier PV-systeem.

Gebruikersavatar
Anko
Forumlid
Berichten: 5285
Lid geworden op: 21 apr 2013, 14:17

Re: Condens op de ramen

Bericht door Anko » 07 nov 2014, 18:46

Inderdaad. En als je niet aanwezig bent heb je de auto toch niet nodig :lol:
Gr., Anko

Afbeelding + stroom

TG Instyle+, Zwart leer, Intro- , Protection- en Sportpack, Skidplate, verbredingsset v/a, zijskirts, trekhaak, parkeersensoren v/a, Cobra klasse 3, BearLock, Charge-Amps mode 2 kabel, Ratio mode 3 kabel, iPhone 5S.

Plaats reactie