Onderbreking laden

Laders, kabels, lolo's en nog veel meer om je PHEV op te laden
Plaats reactie
Dpo

Onderbreking laden

Bericht door Dpo » 10 apr 2014, 11:31

Iemand een idee waarom het laden af en toe 10 minuten onderbroken wordt? Zie afbeelding, na ongeveer een uur lang 2.000W laden met de bijgeleverde lader zakt het vermogen 10 minuten naar slechts 100W voor een periode van 10 minuten. Dit gebeurt overigens niet altijd, blijkbaar schakelt de auto het laden een tijdje uit?
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

ictijoos
Forumlid
Berichten: 387
Lid geworden op: 18 jun 2013, 20:17

Re: Onderbreking laden

Bericht door ictijoos » 11 apr 2014, 00:14

Autoladers zijn, erg slim.
De accu bestaat uit een aantal keren een stapeltje in serie geschakelde cellen.

Als je het vergelijkt met speelgoed. In het batterijvak leggen we de penlites achter elkaar en we zien ze als een geheel.iedere penlite is een cel, en onze accu bestaat uit heel veel batterij vakjes.

Bij de batterij van onze auto liggen de cellen dus in groepjes achter elkaar. Iedere cel van zo'n groepje wordt afzonderlijk gemonitord en de lader bedenkt welk groepje geladen moet worden. De batterij moet niet te koud zijn, naar mag ook niet te warm worden, zeker niet de cellen individueel.

Een groep van cellen die één cel heeft die alarm slaat, qua temperatuur of spanning, zorgt ervoor dat de hele groep gestopt wordt met laden. De lader begint aan de volgende groep, mits deze er is.

Maar niet alle cellen zijn vol, en in een latere fase wordt met druppel lading alsnog geprobeerd om de groep vol te krijgen.

Als de overall temperatuur te hoog wordt Stopt het hele proces. Pas enkele minuten nadat de temperatuur beneden het gewenste niveau is mag het systeem weer laden.

De volgorde van de groepen van cellen bepaalt een aangepast gedrag, en tijdens het rijden, remmen en optrekken probeert de auto de lading zo goed mogelijk verdeeld te houden.

In bovenstaand verhaal zijn er meerdere momenten dat bij een laadbeurt met een andere spanning of met vertraging voortgezet wordt. Ik verwacht dat de software die alles regelt nog talloze updates gaat krijgen. Door slimmere formules zullen we steeds sneller kunnen laden met een accu die steeds langer mee zal gaan. Omgekeerd zullen softwarefouten de accu kunnen beschadigen. Hopelijk doen de sensoren die dit moeten voorkomen het gewoon goed.

De huis tuin en keuken lader van gewone batterijen missen de intelligentie. De veel duurdere laders voor penlites ed hebben al wel meer intelligentie. Onze batterij is zo duur, dat men wel een hele intelligente lader moet bouwen om niet na 500 ladingen de accu te moeten weggooien omdat er één cel defect is.

ampera

Re: Onderbreking laden

Bericht door ampera » 11 apr 2014, 08:54

Toch vreemd want tot 80% lading verwacht je dat alle cellen nog 'vragend' zijn en bij 10Ampere laden zal de warmteontwikkeling minimaal zijn. Monitor je de spanning ook?

tadango

Re: Onderbreking laden

Bericht door tadango » 11 apr 2014, 12:59

Dit zie je bij meer mensen terug maar niet bij allemaal. Er zit ook geen patroon in, je zou het vaker verwachten als het voor het accu behoud is. Ik vindt het gek en niet logisch. Je kan deze cellen prima in 1 keer doorladen zonder problemen. Ik vermoed eerder dat de hulp accu wordt bijgeladen en daarvoor het laden van de hoofd accu wordt gestopt. Er blijft immers een dikke 100W worden gevraagd, zeg 120W. De hulp accu is 12V wat een laadstroom van 10A zou betekeken. Dat is helemaal niet zo gek en klopt vrij aardig. Ik denk eerder dat je het daarin moet zoeken. Wel gek dat dat niet gewoon parallel gaat, zou prima moeten kunnen. Wellicht iets met aparte laders die niet samen de stroom afname kunnen regelen oid.

Dpo

Re: Onderbreking laden

Bericht door Dpo » 11 apr 2014, 19:33

Het vreemde is inderdaad dat het niet altijd is en niet altijd op zelfde moment, zie nog geen verbanden met temp of oid. Het betreft een pulse meter aangesloten op een logger die per 5 minuten opgeslagen wordt. In die periodes waar het minder is kan het dus ook zijn dat er 0A loopt voor een paar minuten en nog een korte tijd 10A waardoor het lijkt alsof er met 100W wordt geladen.

Plaats reactie